Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αφιέρωμα στην Αγιά Άννα και τα γύρο χωριά

Αγιά Άννα
O όμορφος οικισμός της Αγίας Αννας είναι ένα πραγματικό στολίδι για τη Βόρεια Εύβοια. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ναό, όπου θα δείτε και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Αννας. Είναι θαυματουργή γιατί σύμφωνα με τους κατοίκους έσωσε το χωριό από μια πολύ μεγάλη επιδρομή πειρατών. Περάστε από το Λαογραφικό Μουσείο του οικισμού, για να δείτε την αγιαννιώτικη φορεσιά, που τη φορούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, και να μάθετε για τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και την ιστορία του τόπου. Θα δείτε, επίσης, αντικείμενα της καθημερινής ζωής που έχουν λαογραφικό ενδιαφέρον.
Μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αγία Αννα, στο γνωστό φαράγγι του Νηλέα. Ο ποταμός σχηματίζει μια μοναδική διαδρομή, που είναι ιδανική για περπάτημα. Μικροί καταρράκτες, πλατανοδάση, σπηλιές με αποκορύφωμα το φαράγγι, μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από την Αγία Αννα. Το φαράγγι αυτό ονομάζεται και φαράγγι της Μπουλοβίναινας, γιατί κατά την Επανάσταση του 1821 η περήφανη Μπουλοβίναινα δεν ήθελε να πέσει στα χέρια του εχθρού και έπεσε σε ένα σημείο του φαραγγιού, εξ ου και το όνομα που δόθηκε έκτοτε από τους κατοίκους στο φαράγγι.

Παράλια Αγίας Άννας - Αγκάλη
Η παραλία της Αγίας Αννας είναι η Αγκάλη που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Αγία Αννα. Είναι η καλύτερη περιοχή για να κάνετε μία στάση για φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας και να πάρετε δυνάμεις για να συνεχίσετε τις εκδρομές σας.
 

Αλλο ένα χωριό της περιοχής είναι η Κερασιά, που παλιότερα ονομαζόταν Πεταλούδα. Γραφικό μικρό χωριό «πνιγμένο» κι αυτό στο πράσινο. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κερασιά θα συναντήσετε το Μακρολίβαδο, ένα μεγάλο οροπέδιο. Για τους περιπετειώδεις υπάρχουν μονοπάτια και δασικοί δρόμοι για να φτάσετε στην κορυφή του Ξηρού Ορους, απ’ όπου η θέα προς τον Ολυμπο, τις Σποράδες και τον Παρνασσό είναι μοναδική.
Η περιοχή είναι σημαντική και λόγω των πολλών παλαιοντολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν από ανασκαφές και παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Μουσείο της Κερασιάς.
 

Πάρτε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε για το Αχλάδι, που είναι χτισμένο με θέα το Αιγαίο. Αξιοσημείωτη η πανέμορφη παραλία του οικισμού. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ξωκλησάκι της Παναγίας στο Πρασίδι, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή. Κοντά στην εκκλησίτσα υπάρχει και μνημείο πεσόντων, για να θυμίζει τις θυσίες των κατοίκων που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.
 

Πανέμορφο και πολύ γραφικό το χωριό Παπάδες, όπου θα συνεχίσετε τις περιηγήσεις σας. Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι από τους παπάδες της Λέσβου, που έφτασαν εδώ πρόσφυγες για να σωθούν από τους Τούρκους ή από τους μοναχούς του μοναστηριού Ξηροποτάμου που κατείχαν τη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, η περιοχή είναι μοναδικής ομορφιάς, γι’ αυτό οργανώστε γρήγορα την εκδρομή σας και μη χάνετε χρόνο.
 

Κατηφορίστε στην Κορτσικιά και στην παραλία της. Η διαδρομή είναι ειδυλλιακή ακόμα και αυτή την εποχή. Καταπράσινο τοπίο μέσα στο δάσος με φόντο στο τέλος την καταγάλανη θάλασσα.
 

Πολύ κοντά στο χωριό της Αγίας Αννας θα βρείτε και την Κεράμεια, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες και πεύκα. Ονομάστηκε έτσι από τον Τούρκο Κερίμ Αγά, που την είχε στην κατοχή του, και από τη γυναίκα του, Κερά Μίαν, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η ονομασία της Κεραμείας προέρχεται από τα κεραμίδια, από τα οποία κατασκευάζονταν τα σπίτια του οικισμού.
Οι Αμέλαντες ολοκληρώνουν τον κύκλο που θα κάνετε στην ευρύτερη περιοχή. Πράσινο κι εδώ άφθονο και γαλήνιο τοπίο για να ξεκουραστείτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εκφράστε την γνώμη και άποψη σας, επώνυμα ή ανώνυμα,
σχολιάζοντας αυτό και οποιοδήποτε άλλο θέμα του blog.
Τα μηνύματα και τα σχόλια σας ελέγχονται για υβριστικό,
άσεμνο και ακατάλληλο περιεχόμενο.
Σχόλια με τέτοιου είδους περιεχόμενο θα διαγράφονται.